Начален етап

Снимки от дипломирането на 4 клас - 2014

Чети и рисувай, рисувай и чети!

„Книга“ е първото име за „медия“. Това твърди в най-новата си монография доц. д-р Милена Цветкова. 

Книгата днес – това е разказ със знаци върху материална или виртуална площ. Това е била книгата преди 7000 години, това ще бъде и след още толкова. Като започнем от каменната библиотека в Ика, преминем през глинените плочки в Месопотамия, книгите колони и книгите стени в Древен Египет, златните книги на етруските и стигнем до най-невъобразимите форми на „живи“ или телепатични книги в научната фантастика – всичко това са „медиуми“ за четене. След 7000 години нищо чудно върховата иновация да са отпечатаните хартиени книги, а електронните да са пазен в крионов кувьоз музеен експонат. Но името на изобретението ще бъде винаги „книга“. Мисията на това изобретение е константа – да разкажеш история от разстояние от свое име в свое отсъствие.

Авторката на „Книгата като медия“ доказва, че още през ХХ век сме извършили недопустимо свиване на понятието „книга“. И това е една от причините за днешните конфликти не само между старите и новите медии, а и между старото и новото поколение читатели.”

            На 17 април тази година във връзка с  2 април – Международен ден на детската книга и 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, в библиотеката на СОУ „ Христо Ботев” – гр. Тутракан, съвместно с учениците от ІІІ б клас и техния класен ръководител Деана Маринова, проведохме маратон на четенето под надслов „Чети и рисувай, рисувай и чети!” Наши скъпи гости и читатели бяха Ани Монева – секретар на читалище „Н.Й.Вапцаров – 1873” и дългогодишните учители Денка Захариева, Любка Николова, Пенка Велкова. В началото с интерес проследихме развитието на книгата през вековете и нейното значение  за съвременното общество като медия. Госпожа Монева прочете преразказаната от Елин Пелин приказка „ Сливи за смет” и умело насочи  вниманието на третокласниците към подетата инициатива от БТВ „ Да изчистим България за един ден 2013”. Четенето продължи госпожа Николова с българската народна приказка за мечката и лошата дума и  обърна особено внимание на поуката, която трябва да извлекат от нея. Госпожа Захариева зарадва учениците с приказката на Шарл Перо „Вълшебници” и проведе разговор с тях за героите, които са ги впечатлили и на които биха искали да приличат. Обсъдиха  епизодите, които биха нарисували, както и поуките, които  биха извлекли за себе си. Тя подари на училищната библиотека книги с приказки на  Шарл Перо, Андерсен, балканските народи, както и поредица от книги с български народни приказки. Госпожа Велкова прочете приказката за трите вълшебни думички „Моля!”, „Благодаря” и „Извинявай”. Тя  препоръча на учениците да научат и песничката „Вълшебните думи”, изучавана в учебниците по музика за пети клас. От своя страна, за да покажат своето уважение и възхита от творчеството на световно известния френски писател и отбелязването на  неговата 385 годишнина, третокласниците прочетоха изразително  най-популярната приказка на Шарл Перо „ Червената шапчица”. Всеки от  тях искаше да прилича на ловеца  герой, който спасява малкото момиченце и нейната баба. Празникът продължи с оцветяване на илюстрации от популярни приказки и любими детски книги,  с които оформихме кът в училищната библиотека. Доброто настроение поддържаха любимите песнички  „Пипи Дългото чорапче”, „Вълкът и седемте козлета, „Дядо и ряпа”, „Червената шапчица”, които момичетата и момчетата от трети б клас пяха с удоволствие.  

С магията на словото и багрите отдадохме заслужена почит на книгите и техните автори. Уверихме се за пореден път, че те ни учат на ум и разум и че са  „прозорец към света”.

                                                                                            Анка Козарева

 

 

 

Гордеем се с нашите възпитаници

 

В областния кръг на националната олимпиада „Знам и мога” гр. Силистра за учебната 2012/2013 г.,  първо място завоюва - Николай Миленов Филипов, ученик от  IV “a” клас в  СОУХристо Ботев”, гр. Тутракан. Николай ще представя областта на Националния кръг на олимпиадата, която ще се проведе в град Силистра.

Национално интердисциплинарно състезание „Знам и мога“ за четвърти клас се провежда по график определен от министъра на образованието, младежта и науката и предоставя възможност за творческа индивидуална изява на учениците от началните класове. Основна цел на състезанието „Знам и мога” е да стимулира уменията на учениците да прилагат усвоеното в нови ситуация и среда, да решават проблеми, да предлагат и аргументират идеи, разкриващи развитието на социални умения и творческия потенциал на учениците от началната училищна възраст.

Националното състезание се провежда чрез писмена самостоятелна работа, в която учениците решават 12 задачи от разнообразни области на познание, математика, български език, човекът и обществото, човекът и природата,  включително екологично образование, здравно образование, защита в критични ситуации, безопасност на движението и др. Задачите са обединени тематично и са съобразени с учебния материал, изучен до момента на провеждането на съответния кръг на състезанието. Те създават възможност за решаване на проблем, за избор на решение и аргументиране на собствения избор, за изява на оригинално мислене и творчество. Изпълнението на задачите е индивидуално. Задачите, критериите за оценка и насоките за провеждане на трите кръга на състезанието се разработват от националната комисия, определена със заповед на министъра на образованието, младежта и науката.  

Милена Пенава- кл. ръководител

 

 

КЛУБ  „ МЛАД ПРЕДПРИЕМАЧ”- МОЯТА БЪДЕЩА ПРОФЕСИЯ

Четвъртокласниците от клуб „Млад предприемач” се запознаха с интересната и предизвикателна  професия - капитан на кораб. С увлекателния си  разказ капитан Иван Киряков завладя учениците и предизвика у тях интерес. Той им разказа за трудните и отговорни моменти в ежедневието на капитана. Чрез снимков и видео материал децата се запознаха с видовете кораби и задълженията на капитана:   да води управлението на кораби, които могат да бъдат товарни, риболовни, за превоз на хора, яхти, шлепове, фериботи; да координира дейностите на екипажа и работниците, като например разтоварването на товари, риболов, поправка на повредени машини; да управлява кораби, ориентирайки се по графики, диаграми, радиооборудване, радари, фарове; да изчислява координатите на кораба, планира курса на движение, засича скоростта; да прави проверка на оборудването на кораба, за да подсигури сигурността на екипажа или пасажерите, безопасното плаване на кораба, спазване на изискванията.

Благодарим на капитан Иван Киряков, за увлекателния разказ.

За нас беше удоволствие!

Милена Пенева

 

Седянка

27.02.2013г. беше празничен за нас, учениците от 3а клас. Организирахме „Седянка“, на която поканихме нашите майки (родители).

Показахме им артистичния си талант в драматизации по 6 български народни приказки, но основната ни идея беше да изработим мартеници за децата от дома в село Малък Преславец.

С много обич измайсторихме и едно голямо сърце от цветя и наши общи снимки. Изпратихме им и диск от нашето гостуване при тях.

Надяваме се на нова среща с малките ни приятели.

Класен ръководител на 3а клас – Людмила Трушева

 

 

Коледно математическо състезание

            На 8 декември 2012 година в СОУЕЕ “Св. Константин-Кирил Философ” – град  Русе се проведе традиционното Коледно математическо състезание. От СОУ”Христо Ботев” гр. Тутракан участваха ученици от 3 клас с ръководители г-жа Л. Трушева и г-жа Д. Маринова. От четвъртокласниците участваха ученици от кръжока по математика с ръководител г-жа М. Пенева. Надпреварата ежегодно минава под егидата на Съюза на математиците в България, от където подготвят състезателните теми. Достойното представяне изисква, освен знания по математика, досетливост, съобразителност, комбинативност и любопитство – качества, които математиката формира.

            Сред 114 желаещи да се състезават четвъртокласници, нашите момичета и момчета се представиха достойно. Сред тях са Николай Миленов Филипов – 18 място, Филип Валентинов Калчев – 22 място и Стилян Ивелинов Спасов – 28 място.

            При третокласниците най- добре се представиха Никола Сашев Тодоров – 19 място, Елвин Еркин Каранасуф – 26 място и Трифон Миленов Маринов – 26 място.

Благодарим на родителите и ръководството на СОУ „Христо Ботев” за оказаното съдействие и разбиране.

 

 

 

 

Kлуб „ Млад предприемач”

 

Във връзка със проведената Световна седмица на предприемачеството – 12 – 18 ноември 2012 година, в клуб „ Млад предприемач” при четвърти клас в СОУ „Христо Ботев” гр. Тутракан, през този период се проведоха следните дейности:

 

1. Запознаване на родителите на родителска среща и презентиране на  Джуниър Ачийвмънт България - Програмата „Нашата общност, целите, съдържанието на програмата и дейностите в 4 клас. Родителите  се запознаха с мястото и ролята на предприемачеството в образователния процес още в начален етап на обучение. В тези часове децата от малки се учат как да бъдат истински предприемачи, как да управляват кариерата си, учат се да работят в екип и да бъдат успешни граждани. Развиване на дух на предприемчивост от ранна възраст. Практичност и приложимост на знанията. Стимулиране на инициативността и креативността на учениците. Възприемане на понятия, свързани с бизнеса и икономиката, на практическа основа.

Целите на учебна програма Нашата общносте да се  допълни учебната програма по обществени науки в началния курс с понятия и умения, свързани с бизнеса и икономиката. Да помогне на учениците да открият многообразието от професии и работни места. Да разшири познанията на учениците за видовете бизнес в общността. Да разшири разбирането на учениците как държавата подкрепя услугите за повишаване на благосъстоянието на своите граждани. Да развие и разшири разбирането на учениците как гражданите трябва да поемат отговорност за благосъстоянието на своята общност. Да покаже на учениците значението на образова­нието за бъдещото им професионално развитие.

2. Провеждане на наблюдение в производствено предприятие:

На 14.10. 2012 г.   в “Джи Ес Ел“ЕООД, Тутракан се проведе наблюдение на тема- Определяне на понятията дефект, качество, производство, производителност, специализация и разделение на труда. Доброволни бизнес консултанти по темата бяха инж. Снежана Филипова и Ивайло Кискинов. Те запознаха четвъртокласниците с производство, различните методи на производство- индивидуално производство и производство на поточна линия. Обясниха им, че за производството на различни видове продукти се използват различни стратегии. Запознаха ги с различните професии във фирмата и какви дейности извършват те. Демонстрираха им практическата приложимост на произведените продукти във фирмата.

                                                                        Ръководител: Милена Пенева

 

 

105 Години От Рождението На Шведската Вълшебница Астрид Линдгрен

         На 14 ноември тази година в библиотеката на училището заедно с учениците от ІІІ б клас с класен ръководител Деана Маринова отбелязахме годишнината от рождението на шведската писателка, любима на няколко поколения читатели със своите великолепни произведения за деца – „ Пипи Дългото чорапче”, „Карлсон, който живее на покрива”, „Емил от Льонеберя”...

            С помощта на мултимедийна техника на децата бе представена презентация  за Астрид Линдгрен. Те научиха любопитни факти за живота и творческата и дейност. След това много емоционално и с голям интерес третокласниците проследиха презентация за Пипи Дългото чорапче, както и видео клип с вълнуващи моменти от игралния филм за любимата на всички деца малка героиня. Слушаха и пяха заедно с Йорданка Христова прекрасната песничка за Пипи. Четоха изразително  откъс от книгата - „ Пипи тръгва на училище”. Показаха, че имат много добра четивна техника и се справят блестящо с непознат текст. Разгледаха наличните книжки в библиотеката и се любуваха на чудесните илюстрации в тях. Пеейки песничката продължиха да рисуват и да оцветяват картинки с лика на най-популярната героиня на Астрид Линдгрен и нейните приятели, които ще украсят училищната библиотека в оформен кът по повод годишнината на писателката.

Приключенията на червенокосото момиченце ще продължават да веселят децата и в днешно време, а книгите на Астрид Линдгрен ще разлистват с интерес и бъдещите поколения деца по света.
Не е случайно и че „Пипи Дългото чорапче” е любимата детска книга на България. Тя спечели с 16,238% след оспорвана битка в националната класация на предаването „Малкото голямо четене”.  Успя да се пребори в голямата надпревара с още 9 заглавия, достойни за финалисти. Най-силното момиче в света спечели „Малкото голямо четене” в оспорвана битка с малкия магьосник Хари Потър и веселите герои на „Патиланско царство”.

                                                                                                                      Анка Козарева

 

 

Приказно утро

Учениците от 3"а" клас при СОУ"Хр.Ботев"-Тутракан отбелязаха 110 години от рождението на Вълшебника Ангел Каралийчев. За живота и творчеството на първия български писател, носител на голямата награда „Ханс Кристиан Андерсен” малките читатели научиха от презентацията „Приказникът Ангел Каралийчев” на библиотекаря от Детски отдел при ОНЧ "Н. Вапцаров-1873". Забавните задачки показаха, че произведенията на Ангел Каралийчев са сред любимите. Драматизацията на приказката "Мързеливият дядо Слав" достави удоволствие на всички присъстващи.
Децата предварително направиха илюстрации по приказката "Майчина сълза " на Ангел Каралийчев".
За знаещите и можещите имаше малки награди.

Допълнителен час по физическа култура и спорт

На 07.10.2012 г. се проведе допълнителен час по физическа култура и спорт под ръководството на Л. Трушева. Весели емоции и интересни игри имаше за децата от 3а клас и техните родители.

 

Кампания „Участвам и променям” в СОУ „Христо Ботев” 

Открит урок за здравословното хранене 

            В открит урок за здравословното хранене участваха учениците от IIIб клас в СОУ "Христо Ботев” с класен ръководител Виолета Стойкова. Децата показаха знания за основните групи храни, кои от тях са здравословни и как човек трябва да се храни правилно. Уменията си за работа в екип демонстрираха в една от задачите - изготвяне на здравословно меню за деня. Техни консултанти бяха училищният фелдшер Лилия Калчева и родители. В края на урока децата изработиха пирамида на здравословното хранене.

            Госпожа Стойкова смята, че наред със знанията по основните учебни предмети, у децата трябва да се изградят правилни хранителни навици. Здравословното хранене трябва да се превърне в начин на живот!

 

 

Отново победители

 

Четвъртокласниците от СОУ  “ Христо Ботев” – град Тутракан показаха отлични знания за енергията и нейното използване в Областния  втори кръг на олимпиадата, организирана от  „Е.ОН - България” - „За енергията 2011” в град Силистра. Отборът, представен от Мирослава Веселинова, Пресила Боянова и Константин Дочев премери сили със своите връстници от област Силистра и се класира на второ място. Николай Калчев и ръководителите Добрина Вълкова и Румяна Статева подкрепяха и поддържаха участниците от отбора, които получиха заслужените аплодисменти на журито.

Олимпиадата се провежда за първи път по проект, изцяло финансиран от „Е.ОН България”, като неразделна част от образователната инициатива „Енергия за децата”. Целта е да повиши познанията на подрастващите за енергията и нейното отговорно, разумно и безопасно използване и опазването на околната среда . Участниците са деца от четвърти клас, преминали обучение по проекта. В първия общински кръг, който стартира на 21 октомври, отборът на СОУ „ Христо Ботев” се класира на първо място.

Поздравяваме  учениците от 4 а и 4 б клас, участвали в двата кръга на олимпиадата и техните ръководители със завоюваното престижно място! Пожелаваме им нови успехи!

 

Анка Козарева

 

 

 

Празник, посветен на Карло Колоди и Уолт Дисни

 

На 24 ноември 2011 година се навършиха 185 години от рождението на Карло Колоди – италиански писател, автор на обичания от децата роман „ Приключенията на Пинокио”.

            Отбелязахме годишнината съвместно с учениците от 4 б клас с класен ръководител Румяна Статева. Те безпогрешно разпознаха героя Пинокио от илюстрациите, песента и гатанката. Гледаха и слушаха с интерес презентацията, посветена на писателя и неговата световноизвестна творба. Отборите от момичета и момчета се справиха бързо и сръчно при подредбата на пъзели с картини от приключенския живот на Пинокио. А в литературното четене на изучен епизод от книгата доказаха, че притежават трайни знания  и отлична четивна техника .

            Тази година на 5 декември се навършват и 110 години от рождението на Уолт Дисни – американски аниматор, филмов продуцент, сценарист и режисьор. В чест на двамата велики творци,  четвъртокласниците с огромно желание и интерес оцветиха илюстрации от филма „ Приключенията на Пинокио”  и подредиха изложба от творбите си в училищната библиотека.

            Изводите, които направиха участниците са  ясни: с повече четене  на книги обогатяваме знанията си за света и подобряваме четивната си техника. Рисувайки, откриваме красотата на багрите около нас, без които животът ни бил скучен и сив.

            От сърце благодаря на всички ученици от 4 б клас и класната ръководителка Румяна Статева за  активното участие в проведеното мероприятие. Единственият и неповторим Пинокио ще живее в сърцата ни завинаги.

 

                                                                    Анка Козарева – библиотекар

 

Ден на християнското семейсво и младеж

        

В ценностната система на българина, семейството е заемало и заема главно място. „ Няма път, който да не започва от къщата”, казват мъдреците. Почитаме семейството, защото то е най-доброто училище, което учи на добродетели, на които векове се е крепял българският род.

На 21 ноември православната християнска църква празнува един от големите Богородични празници. На този ден тя отбелязва деня, когато според Свещеното предание, невръстната Мария била въведена в Йерусалимския храм и обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна ... и затова този ден се празнува и като ден на християнското семейство и младеж.

Да благодарят за топлата обич и подкрепа, с която родителите ги даряват, учениците  християнчета от 4 б клас на СОУ „ Христо Ботев” от град Тутракан, с класен ръководител  Румяна Статева,  организираха  на 21 ноември 2011 година празник в православния храм на града „ Свети Николай”. Те поздравиха своите семейства и гостите Дияна Станкова – директор на СОУ „ Христо Ботев”  и Тодорка Карастоянова – помощник-директор, с песни и стихове, посветени на мама и татко, баба и дядо. С тях  Дани, Пресила, Ивайло, Влади, Боги, Петя, Траяна  и Джани за пореден път ни увериха, че „ ... човекът без семейство нe може да живей”. Водещите, в лицето на класната ръководителка Румяна Статева и учениците Тошко и Памела, умело и убедително доказаха, че всички сме създадени от двама – мама и татко, които силно ни обичат и   отглеждат с  любов голяма. И баба,  и дядо  се грижат за своите деца и внуци. Затова с песни и стихове им показваме своята признателност...

Специално внимание учениците отделиха  на църковния празник. Те развълнуваха присъстващите с песента „ Молитва” по стихове на Иван Вазов. Ники в дует с Анка Козарева изпълни песента „ Молитва” по стихове на Димитър Спасов. Наредени в полукръг, със запалени свещички в ръце, четвъртокласниците слушаха притихнали църковната песен „ Тебе поем”, изпълнена от учителките Пенка Велкова, Ценка Маринова и Анка Козарева.  Стихотворението „ Света Богородичке, мъничка” от Дора Габе  развълнувано и артистично рецитира Елица. Всички ученици, хванати за ръце, се молиха от сърце да са живи, да са здрави, все така да са задружни и в семействата да са си нужни, поставяйки свещичките на свещника пред иконата в храма.

Празнично слово и многолетствие за  децата, техните семейства и за народа ни български отправи прочувствено и тържествено отец Илия, а всички заедно – ученици,  учители  и родители пееха развълнувано „ Многая лета”.

Църковната управа, в лицето на отец Илия и съпругата му Любка Тонкова, подариха на учениците лакомства и книги „ Библия за деца”, а на  учителите  „Библия  Новият завет”.

С празнични питки и сладкиши родители и баби също гощаваха участниците и присъстващите в храма. Ученици, родители и гости отнесоха в семейните си гнезда по една от семейните ценности за любов, щастие, свобода във взаимоотношенията, равенство, красота, сигурност, здраве, спокойствие, благополучие, отговорност, трудолюбие, взаимопомощ, уважение, приятелство и грижовност.

Празникът, посветен на Въведение Богородично, християнското семейство и младеж, бе осъществен от умелото ръководство и подготовка на класния ръководител Румяна Статева със съдействието, помощта и участието на отец Илия, съпругата му Любка  Тонкова,  учителките Ценка Маринова, Пенка Велкова и Анка Козарева.

 

От екипа