Начален етап


В ПОЕТИЧНИЯ СВЯТ НА КРЪСТЬО СТАНИШЕВ И  ГАТАНКИТЕ


На 12 май е роден Кръстьо Станишев. Български поет. Преводач на поезия.  Автор на приказки, стихотворения и гатанки за деца. Има издадени около 50 детски книжки. "Да пишем за децата, означава да пишем за надеждата..." - тази мисъл на поета най-добре характеризира цялостното му творчество“. За децата – ученици в І б клас, проведохме в училищната библиотека интерактивен урок, посветен на писателя, съвместно с Деана Маринова – класен ръководител на малките първокласници и Ирена Проданова – техен възпитател.
На момичетата и момчетата бяха представени книжките, с които разполага  библиотеката, написани от Кръстьо Станишев – „Папагалът Бонифаций и други приказки за птици“ /1978/, както  и „Солунските братя“ /1975/, заради която е удостоен от Международния съвет за детска книга с почетния диплом на името на Х. К. Андерсен  през 1979 г. Книгата със стихотворения „Детство мое“ – том трети и други сборници с детска поезия също насочиха вниманието на малките ученици към неговите творби. Стихотворението „Първолаче“ ги подкани да оцветят красиви картинки с горски обитатели първокласници, които да подредят в изложба. Бързо откриха отговора на гатанката за буквата „О“ от поета и изявиха желание да продължим урока с гатанки. От няколко презентации наблюдаваха, слушаха и четоха различни по вид гатанки от Дядо Благо,  Мая Дългачева и  баба Тодора от Стара Загора. Не се затрудниха да открият отговорите. Въодушевени от  желанието си да покажат колко много знаят, бързаха да  отговарят колективно. Гатанките, с  интересните любознателни въпроси за причините на нещата и явленията, накараха първокласниците да проявят своето остроумие, талантливост, съобразителност, наблюдателност.
Надявам се, че успяваме да стимулираме  и развиваме навиците за четене на учениците от най-ранна детска възраст и да провокираме интереса им към общуването с книгите като начин за пълноценно личностно развитие.

Анка Козарева

В СВЕТА НА КНИГИТЕ И ФИЛМИТЕ


На 11 май тази година, в училищната библиотека, съвместно с Иванка Павлова, проведохме филмов маратон и маратон на четенето с учениците от ІІ б клас, изучаващи английски език.
Второкласниците  проследиха с интерес анимационни филми с текст на български и английски език на популярна приказка. Любуваха се  на героите. Смяха се от сърце на техните приключения. Бяха очаровани от красивите панорамни изображения на   издадената по същата приказка, оригинална  книга  от английско издателство, които разгледаха от рекламен видео клип. С желание четоха от  книжките на английски език текста на приказката и превеждаха на български език, с помощта на госпожа Павлова, нейното съдържание.  Видео клипът реклама с Гъми Беър, сладкото зелено плюшено мече, също зарадва малките си почитатели. Слушаха на английски език и пяха на български език прекрасната му  песничка. Танцуваха и се радваха на неговите певчески и танцови изпълнения. Разпознаха героите и от други анимационни английски филмчета и откриха поуката в тях.
Попаднахме с  учениците от ІІ б клас в един омайващ и интересен свят, свързан с книгите и филмите. Четенето може да е интересно и забавно, а книгите  са наши безценни приятели.

 

Анка Козарева

„ЧЕТЕНЕТО Е НАЙ-ДОБРОТО УЧЕНИЕ“ /Пушкин/


На 23 април – Световен ден на книгата и авторското право, организирахме и проведохме маратон на четенето в училищната библиотека. Този ден се чества за пръв път през 1995 година по идея на ЮНЕСКО, за да се покаже, че и в 21 век четенето има своето значение.
Започнахме маратона с учениците от V а клас, изучаващи английски език под ръководството на  своята класна  ръководителка – госпожа Иванка Павлова.  Предварително планираното провеждане на чуждоезиково четене се получи много интересно и забавно. В началото петокласниците проследиха  от видео клипове анимирана приказка  на български и английски език, след което всеки от тях се постара да чете гладко и изразително текста от издадена на английски език книга. Безброй  усмивки и веселие предизвика Гъми Беър, сладкото зелено плюшено мече със своята песничка,  която учениците слушаха  на български и английски език, наблюдавайки неговите изяви. Чуждият език не ги затрудни и им достави приятни емоции. Опитахме се да открием удоволствието от четенето и да зачетем приноса на авторите, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.
Идеята за този празник произхожда  от  автономната испанска област Каталуня, където на 23 април  традиционно се подарява книга. Затова маратона продължихме с възпитаниците на госпожа Милена Пенева от ІІ а клас по различен от проведения с петокласниците начин. Всеки от второкласниците  получи подарък - полезна за ежедневието книжка. Момичетата и момчетата я  прочетоха  с желание и старание. Въпросите, които отправихме към учениците, не ги затрудниха. Бързо се ориентираха и откриха точните отговори от текста. Четоха с разбиране. Проявиха голям интерес  и към забавните игри и задачи в книжката.
Четенето е магия – най-вече за тези момичета и момчета, които едва от няколко месеца могат да четат. Съвместно с Росица Николова – възпитателка на учениците от І а клас, в училищната библиотека проведохме филмов маратон с първокласниците, посветен на книгата. Децата наблюдаваха с интерес видео клипове на приказки с текст. С желание и старание  прочетоха колективно „Дядо и ряпа“. Съпреживяха премеждията на героите от популярните за много поколения „Дядовата ръкавичка“, „Косе Босе“, „Добрите стопани“. Показаха, че умеят не само да четат, но и да пеят песничките по приказките „Дядо и ряпа“ и „Червената шапчица“. Зарадваха се и на книжките, които получиха, за да продължат да четат самостоятелно.
Убедена съм, че когато четат прозаични или поетични произведения, учениците  обогатяват речника и знанията си, развиват въображението си. В компанията на качествени книги те изживяват прекрасни мигове.  Нека не забравяме, че „Четенето е като частен разговор, но книгите са за споделяне – споделяне на опит, знания и разбирания“.


Анка Козарева

2а клас

5а клас

 

1а клас


НЕКА ЗАЕДНО ДА ПОМОГНЕМ НА  ЗЕМЯТА!


На 22 април в училищната библиотека съвместно с Румяна Статева, проведохме интерактивен урок с учениците от ІІІ б клас, за да отбележим Международния ден на Земята и да се обединим в защита на околната среда.
С грижа за състоянието на нашата планета започна урокът за третокласниците. Глобусът и тревожният глас на звънчето насочиха вниманието им към актуалните екологични проблеми  в днешното динамично време. Колко крехка и уязвима е околната среда се убедиха от  видео клиповете, които им показаха  не само красотата на природата, но и как човешката дейност може да застраши нейното равновесие. Замърсяването на въздуха и водата, изсичането на горите, са начините, по които хората нарушават хармонията в света. Ако допуснем прекалено много вреди, нашата планета ще бъде в опасност. Учениците се запознаха със символа, флага и двете дати на Деня на Земята, които имат различен смисъл и начин на провеждане. Бяха призовани и научиха как могат да помогнат да опазят и защитават околната среда.
Момичетата и момчетата от ІІІ б клас доказаха, че са природозащитници с постигнатите резултати  в екипната  работа. Справиха се блестящо с игрите, от които научиха как се чувстват животните, заобиколени от отпадъци и замърсители на въздуха и земята, как може всеки от тях да помогне  на птичките,  животните и растенията. От картинен  ребус откриха една от важните цели, която обединява държавите от Европейския съюз – защитата на природата.
Третокласниците обърнаха специално внимание на факта, че в съвременния свят човекът използва много материали, които не се преработват естествено в природата. За ползата от рециклирането - процес, при който отпадъците се преработват така, че да се произведе суровина, която да бъде използвана за производство на нови продукти, помогна  книжката „Как се срещнали ПОВЕЛИТЕЛИТЕ на РЕЦИКЛИРАНЕТО и БОКЛУК СТРАШЕН и как станали приятели“, на ЕКОПАК / Организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки /. От проведения маратон на четенето учениците научиха как ХАРТИ, СТЪК и ПЛАСТИКА помогнали на БОКЛУК СТРАШЕН да разбере, че е нужен и полезен. Убедени са ,  че могат да събират и изхвърлят опаковките от хартия, стъкло и пластмаса разделно. Всички четоха ясно и изразително текста от книжката. Радваха се на отпечатаните в нея забавни  и полезни игри. С удоволствие ще продължим заедно  заниманията си с тях и през следващите дни.
В края на урока стигнахме до извода, че опазването на околната среда  зависи от задружните усилия на всички хора по света. Нека да не бъдем врагове, а да станем приятели на природата, защото  сме част от нея! Всяко разумно същество е отговорно за нейното опазване!  Да не позволяваме животът на Земята да изчезне! Тя е нашата планета и се нуждае от нас!


Анка Козарева


ПАМЕТНИЦИТЕ СА ЗА ЖИВИТЕ…
/„НИЕ ТРЯБВА ДА ЗАПАЗИМ НАШАТА ИСТОРИЧЕСКА РОДИНА“/

В навечерието на Международния ден на културното наследство, който се чества  у нас  по решение на ЮНЕСКО от 18 април 1983 година, съвместно с Даниела Иванова – уредник в Историческия музей на нашия град  и Румяна Статева – класен ръководител на ІІІ б клас в СОУ „Христо Ботев“, проведохме в училищната библиотека интерактивен урок с третокласниците, за да привлечем вниманието им към  историческото наследство и да ги приобщим да участват в усилията на институциите в нашия град за опазването на паметниците и паметните места.
Госпожа Иванова представи на учениците богата и интересно поднесена презентация, от която те разшириха своите знания за българското културно наследство, защитено от ЮНЕСКО. Особено внимание бе отделено на  историческите обекти на Тутракан, които момичетата и момчетата биха показали на свои гости: Античен кастел Трансмариска със своите реставрирани Северна и Южна крепостни стени; паметниците на пълководеца Александър Суворов, Васил Левски, Христо Ботев, Панайот Хитов, Таньо Стоянов – Войводата, генерал Пантелей Киселов, Йордан Йовков, на загиналите във войните, на мъчениците на Добруджа, издигнатия на постамент торпеден „Катер“; паметните плочи при село Пожарево и Антимовското ханче; Мемориален комплекс „Военна гробница – 1916г.“; Архитектурен ансамбъл „Рибарска махала“; Исторически музей; Етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене“; Обреден дом; Народно читалище „Н.Й.Вапцаров – 1873“; църквата „Свети Николай“; тюрбето на Сабри Хюсеин; архитектурните паметници по улиците „Трансмариска“ и „Крайбрежна“; експозиция „Тутраканска епопея“; барелефната плоча на Бленика. Учениците отговаряха вярно и точно на зададените въпроси. Споделиха впечатленията си от посетените исторически места в родния край. Благодариха на Даниела Иванова за обстойно поднесената информация и решиха заедно с класния си ръководител  да  посетят отново през месец май тази година горепосочените културни забележителности.
Третокласниците наблюдаваха с интерес и видео клипове за защитените от ЮНЕСКО български обекти: природно наследство - Биосферен резерват „Сребърна“ и Национален парк „Пирин“; културно наследство – Ивановски  скални църкви, Свещарска гробница, Мадарски конник, Рилски манастир, Казанлъшка гробница, Боянска църква и старинния град Несебър; нематериално наследство – Хор на Бистришките баби и Нестинарство. Слушаха песента „Има такъв град“ в изпълнение на Георги Христов и коментираха познатите места от родния град във видео клипа за Тутракан. Доказаха, че се справят отлично  с поставените задачи в проведената екипна работа. Отговаряха на въпроси,  използвайки рационално туристическите брошури за обекти от нашия град и района, в който живеем. Изключително удоволствие е да работиш със знаещи и можещи деца.
Подобен интерактивен урок с Даниела Иванова проведохме в библиотеката и с учениците от VІІ а клас и госпожа Дарина Димитрова. Седмокласниците отговаряха на зададените въпроси от госпожа Иванова и показаха, че познават паметниците и забележителностите на Община Тутракан. Предстои още един съвместен урок през следващата седмица при учениците от V а клас с класен ръководител Иванка Павлова.
Поздравяваме  тутраканските  специалисти и експерти, посветили се на благородната кауза за опазване на културното ни наследство  и им пожелаваме нови творчески успехи в тяхната  високоотговорна мисия. Вярваме, че ще  продължават да работят все така всеотдайно и добросъвестно.

Анка Козарева


ПОСЛАНИЕ С ОБИЧ


„За мен е важно всички хора да се обичат.
Това е от дедите ни завет и аз ще го спазвам
в  живота си докрай – напред.“
Галина Петрова

В навечерието на 2 април – Международен ден на детската книга, съвместно с учениците от ІІІ б клас и тяхната класна ръководителка Румяна Статева, проведохме в училищната библиотека интерактивен урок „Посланиe с обич“, посветен на творчеството на учителката и поетесата Галина Петрова. Наши скъпи гости бяха Васил Търпанов – съпруг на госпожа Петрова, тяхната племенница - Даниела Търпанова и госпожа Марияна Димитрова – Директор на ЦДГ „Патиланчо“ в Тутракан. Целта на  този урок бе да отдадем заслужена почит и уважение на творците – родени, творили и продължаващи да творят в  малкия, но красив крайдунавски град като Добри Немиров, Бленика, Румяна Капинчева, Ценка Бойчева, Николинка Вълкова, с чиито произведения разполага библиотеката, както и да акцентираме най-вече на издадената и представена наскоро, със съдействието на НЧ „Н.Й.Вапцаров 1873“, Исторически музей – Тутракан  и с финансовата подкрепа на Община Тутракан  книга  „Послания с обич“  с лично творчество на Галина Петрова. Децата слушаха с интерес вълнуващия и покъртителен разказ на госпожа Димитрова, която разкри с много обич благородството, добротата, всеотдайността на тази прекрасна жена. За нея с признателност говори и госпожа Статева – възпитаник на детската градина по времето, когато длъжността „Директор“ е изпълнявала госпожа Петрова.  Момичетата и момчетата с голям ентусиазъм прочетоха, а някои от тях рецитираха наизуст детските стихотворения от книгата. Включиха се активно и в задачите на рубриката „Забавни минути“. Бързо се ориентираха и римуваха стихотворението „Юнак“, като добавиха пропуснатите думи. Откриха изчезналите букви от стихотворението „Мартеничка“. Съумяха да подредят сричките и да открият двете имена на нашата поетеса и заглавието на издадената с творбите и книга. Подредиха в екипна работа пъзелите с текста на творбата „Моята дилема“. Не се затрудниха да открият в снимковия материал лицата на Галина Петрова и класната си ръководителка. Госпожа Димитрова насочваше децата и разкриваше историята за написването на някои от творбите. Госпожа Статева прочете част от стихотворенията, написани и посветени на децата и от дядо Васко. Аплодисментите не стихваха. Господин Търпанов сподели с третокласниците, колко е радостен и колко много обича децата. За възрастните е много важно да има детски смях, детски шум и игри, както и птичи песни, за да има смисъл техният живот. Той разказа за децата, с които общува и колко се радва, че е техен приятел. Третокласниците от своя страна спонтанно реагираха, че за тях това са  вълнуващи, незабравими и прекрасни часове, изживени заедно. Мил спомен от този чудесен мартенски урок ще остане снимката, която запечата усмихнатите и доволни детски личица и техните уважаеми гости.
Убедена съм, че успяхме да създадем „послание с обич“ към Галина Петрова…


Анка КозареваУВАЖАВАМЕ ПРАЗНИЦИТЕ – НАСЪРЧАВАМЕ ЧЕТЕНЕТО

„Няма по-хубави приказки от тия,
които създава самият живот“
Ханс Кристиан Андерсен

         Първи април – ден на шегата, хумора и лъжата. Спечелил е широка популярност и се празнува в различни страни по света. В този ден на почит са остроумните, досетливите и веселите, които ни пращат „за зелен хайвер“.  Един ден в годината не е грях да излъжеш някого и  се опитват всички да го правят…
Опитахме се и ние с Деана Маринова да отдадем необходимото уважение на този празник. Затова организирахме в училищната библиотека интерактивен урок за  малките ученици от І б клас. Тъй като на 2 април честваме Международния ден на детската книга, в който се провежда маратон на четенето и тръгва поредният „Поход на книгите“, решихме да насочим вниманието на децата към нашия популярен и обичан герой  Хитър Петър. Момичетата и момчетата слушаха внимателно  приказките „Голямата лъжа“ и „Хитър Петър и гостилничарят“, които им прочетоха госпожа Диана Станкова – Директор на нашето училище и госпожа Иванка Арсенова – Педагогически съветник. Учениците похвалиха своите гости и им благодариха от сърце, защото много обичат  историите за този народен хитрец.
От своя страна първокласниците доказаха, че вече знаят да четат с разбиране и да тълкуват непознат текст. С помощта на анимация и постигнат ефект „разлистване на страници“ всеки от тях прочете откъс от баснята на Езоп - „Лъжливото овчарче“.  Продължихме своята дейност с „Приказни загадки“ – кратък въпросник по съдържанието на творбата. Радваха се на всеки верен отговор, който даваха. Запознаха се и с работна книжка за оцветяване по темата. Пъзелът по баснята не ги затрудни – бързо откриха липсващата част. Малко повече време им бе необходимо, за да намерят  правилния път, който да отведе овчарчето до овчиците в предложения лабиринт. Справиха се  отлично с поставените задачи. Отделихме достатъчно време и за играта „Две истини – една лъжа“, която развесели всички и създаде много емоции и желание за участие. Старахме се да насърчим и популяризираме четенето, като дадохме на децата поле за изява.
Наскоро наблюдавах занимания по интереси с учениците от  І б клас. Под ръководството на своята възпитателка Ирена Проданова-Николова, с  ентусиазъм  и голямо старание, те изработиха красиви пролетни пана.
В края на месец март тази година, първолачетата  от І а и І б клас , показаха  на своите родители, че вече могат да четат и пишат на организираните тържества в класните стаи. Радостта от постигнатите резултати ни насърчава да продължим да работим съвместно с удоволствие и желание.
На първи април  в библиотеката ми гостуваха и учениците от І а клас  с класен ръководител Людмила Трушева и възпитател Росица Николова. С тях  продължихме да четем и да се веселим. Въпреки че от  2 април децата са в пролетна ваканция и е време за активна почивка и весели игри, те  пожелаха да си вземат книжки, които да прочетат до завръщането си в училище след Великденските празници.
Надявам се да са насладят  на удоволствието от четенето.


Анка Козарева

Поклон пред великия син на България!

„Ден като другите. Но не съвсем.
България скърби за тебе, Дяконе...
Минута за поклон. Да помълчим…“


На 19 февруари тази година, в училищната библиотека, съвместно с Деана Маринова и нейните ученици от І б клас,  почетохме паметта на Апостола на свободата – Васил Левски.
Малките първокласници гледаха с интерес видео клипове за живота и делото на неповторимия български герой. Слушаха стихове и песни, посветени на Дякона. Запознаха се със съхранените в Националния военно-исторически музей лични вещи на Левски. Разгледаха оформения кът с книги – документални и художествени, посветени на славния му житейски път и революционно дело. Рецитираха наизуст, с патос, възторжено, стихове на български поети за БЕЗСМЪРТНИЯ син на нашия народ и Родина. Четоха с ентусиазъм неговите завети от презентацията „Най-великият българин – Васил Левски“. Задаваха и отговаряха на исторически въпроси. Справиха се бързо и точно с поставените задачи за Апостола в  работните листи, специално подбрани за този ден. Решиха да разучат колективно песента за Левски, която слушаха в изпълнение на дечица от град Провадия.
Момичетата и момчетата от І б клас показаха, че вече могат да четат непознат текст гладко,  изразително, с разбиране. Интересуват се  от историята на България и нашите славни герои – знаят кои са Левски, Ботев, Вазов. Гордеят се, че са патриоти. Обичат своята родина.
Вярвам, че ще станат достойни наследници на Васил Левски и ще продължат делото му за обединение на българския народ и изграждане на „чиста и свята република“…


Анка Козарева

     

Да запазим традициите живи


На 26 февруари тази година, съвместно с Деана Маринова – класен ръководител на 1 б клас, проведохме в училищната библиотека с нейните възпитаници интерактивен урок, посветен на мартеницата и характерните особености на този красив и полезен български обичай, който бележи края на зимата и очакването на пролетта.
Първокласниците бяха очаровани от видео клиповете, които ги запознаха с легендата за мартеницата и родопската легенда за Пижо и Пенда. Научиха от народните поверия защо баба Марта понякога е усмихната и добронамерена, а друг път  е  непредвидимо зла.  
Първи март децата свързват с пожелания за здраве и плодородие. За тях празникът  е символ на пролетта. Момичетата и момчетата слушаха и пяха с удоволствие песни за баба Марта и мартеничките.  Гатанките, четенето - също не ги затрудниха. А празничните картинки за оцветяване им доставиха истинска радост и удоволствие.
Приятно е да общуваме и работим с любознателни и старателни ученици, които ценят корените и традициите си и се стараят да ги запазят живи.


Анка Козарева

ИНОВАТИВЕН УРОК ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

            Всеки език разкрива на учениците един нов свят. Изучаването на чужд език разширява тяхното логическо мислене, обща  култура и интелект.
На 19 ноември, когато СОУ „Христо Ботев” отпразнува своя 104 – ти рожден ден, момичетата и момчетата от ІІІ б клас, изучаващи английски език с преподавател Иванка Павлова, проведоха своя първи учебен час за деня в училищната библиотека. След като изслушаха и пяха с вълнение химна на училището, третокласниците навлязоха в света на приказките. Гледаха с интерес филм с българския вариант на приказката „Дядовата ръкавичка” и английския филм „THE MITTEN”. Четоха с разбиране същата приказка от книги на английски език, дарение на училищната библиотека. Бързо откриха приликите и разликите в трите варианта на приказката. Госпожа Павлова умело ги насочваше и им помагаше в прочита и превода на текста. Учениците сами се убедиха в правотата на думите, изречени от издателя на „ Детски и домашни приказки” на Братя Грим, изразени в предговора към изданието от 1857 година, че „... както си приличат домашните животни, житните храни, сечивата за обработка на земята, кухненските съдове, мебелите в стаите, оръжията, изобщо нещата, без които съвместният живот на хората изглежда невъзможен, също така сказанията и приказките, освежителната роса на поезията, чак догдето поглед стига разкриват по очебиен и едновременно независим начин своята прилика.”
«И – нека не забравяме, че в днешния глобализиран свят децата ни имат достъп до информация от цял свят, контактите им са отворени за общуване с техни връстници от цял свят и в този смисъл могат да използват активно езика от най-ранна детска възраст – за гледане на филмчета, клипчета, игри, за да се запознават със света извън рамките на техния дом и близък кръг на общуване.» - ни напомня Людмила Баровска, преподавател по английски език. Радостта и удовлетворението от проведения урок открихме в очите на третокласниците и в благодарностите отправени към нас. Затова интересът към иновативните и интерактивните уроци е предвидим, а очакванията за овладяване на знанията и уменията са осъществими.  


Анка Козарева

 

УРОК ПО ТОЛЕРАНТНОСТ

В СОУ „ ХРИСТО БОТЕВ” – ТУТРАКАН

            Традиция стана всяка година в СОУ „Христо Ботев”, съвместно с педагогическия съветник Иванка Арсенова  и  членовете на Ученическия съвет да  отбелязваме с подходяща инициатива  16 ноември - Международен ден на толерантността.
На 13 ноември тази година в училищната библиотека, работейки в екипи, установихме, че това понятие  все още се нуждае от разбиране и обяснение. Опитваме се да активизираме действията си в поддръжка на поощрението на толерантността и възпитание в нейния дух. Стараем се тя да изпълва нашето ежедневие, да е в основата на интелигентните и мирни човешки взаимотношения.
Проследихме с интерес презентация за толерантността. Дискутирахме и откроихме най-важните качества, които трябва да притежава толерантният човек: доброта, благодарност, човечност, уважение, търпимост. Поспорихме за съчувствието и съжалението. Категорично отхвърлихме унижението и  обидата. Разтълкувахме понятия като състрадание, сърдечност, милосърдие,съчувствие, симпатия, милост и прошка. Гледахме с интерес филми за толерантността на улицата и в училище. Житейски уроци, които ни оставят замислени и натъжени...  Радвахме се на ученици, които се погрижиха за стари и изоставени хора и им подариха пакети с  храна. Всяка година по идея на членовете на Ученическия съвет, под ръководството на госпожа Арсенова и в СОУ „Христо Ботев” се организира благотворителна кампания „Деца помагат на деца!” за подпомагане на наши ученици в неравностойно положение. Тези дни ще им бъдат раздадени продукти, дрехи и обувки, осигурени от учащи, учители  и родители. Много често толерантността е свързана с вземане на трудни решения. Това показаха членовете на Ученическия съвет в груповата работа „Спасение”. Учениците не само дискутираха, но и дебатираха. Обосновано, точно и убедително изразиха своята позиция. Урокът по толерантност беше онагледен със съвместно изработения постер с посланието „Нека бъдем толерантни – днес, утре, винаги!”. Тези дейности са част от училищния проект „Всеки ученик може да бъде отличник” към ЦМЕДТ „АМАЛИПЕ” – град Велико Търново.
Нека да живеем в един по-добър свят! Свят на уважението и взаимопомощта!


Анка Козарева

 

Богати са онези, които имат приятели

"Човек е дълго изречение,
написано с много любов и вдъхновение,
ала пълно с правописни грешки.”
Йордан Радичков

 

            На 24 октомври 2014 година отбелязваме 85 години от рождението на едно от най-емблематичните имена в новата българска литература. Това е  ненадминатия майстор на късия разказ и неподражаем драматург - Йордан Радичков.
Съвместно с учениците от ІІ б клас и тяхната класна ръководителка – Виолета Стойкова, проведохме в училищната библиотека иновативен урок, посветен на писателя и неговото творчество за деца. С подходяща презентация учениците се запознаха с живота и творбите на Радичков. Припомниха си и коментираха изученото в часовете по четене негово произведение „Ние, врабчетата”. Слушаха и гледаха видео клип по разказа на писателя „За да имаш приятели”. След това прочетоха горепосочения разказ самостоятелно и доказаха, че умеят да четат гладко и изразително непознат текст. Работиха в екипи и се справиха с всички поставени въпроси и задачи по произведението. Демонстрираха умения за четене с разбиране. Лесно се ориентираха и откриха поуката. Направиха извод, че богати са онези, които имат приятели. Споделиха как намират своите приятели, какви са те самите като приятели към тях и какви трябва да бъдат в живота. Слушаха с интерес и запяха въодушевено песен за приятелството.
Срещата ни с творбата на Радичков бе изключително преживяване. Тя  ни учи, че красивото и ценното  са в нашето ежедневие.
Да не забравяме също, че според писателя "Децата са нашите ангели, затова всички трябва да ги пазим и да се грижим за тях. Чрез децата Бог разпростира благодатта си над нас. Цялото детство е красиво, може би най-красивото от целия живот”.
Замисляме се и се убеждаваме, че Йордан Радичков ни остави светла диря с творчеството си...


Анка Козарева

 

 

 

 

 

Интерактивен урок за Тутракан

            Настъпи есента. Притихналото и опустяло през лятото училище отново е оживено и огласено от звънливи детски гласчета. Най- развълнувани са първокласниците, които с желание и ентусиазъм  навлизат в „Страната на знанията”. Вече се учат да изписват  красиво чертички и лулички. Малките момичета и момчета са не само старателни ученици, но и доказани родолюбци.
Съвместно с Даниела Иванова – уредник в Историческия музей на нашия град и Деана Маринова – класен ръководител на І б клас, организирахме и проведохме с първокласниците в училищната библиотека  интерактивен урок, посветен на Тутракан, землището около него и неговите жители.
С подходяща презентация Даниела Иванова предизвика техния интерес към родния град. Децата слушаха внимателно изчерпателния и разказ за неговото минало и настояще. Отговаряха бързо на зададените от нея въпроси, отнасящи се до паметни места в Тутракан. За всеки правилен отговор получиха награди, осигурени от Исторически музей и ръководството на училището.. Първокласниците ни впечатлиха със своите знания. Най-активни от момчетата бяха  Дамян и  Ники, а от момичетата Дара и Вики.  Госпожа Иванова връчи на класа и училищната библиотека брошури, карта, туристически пътеводител и атрактивни картички с голяма художествена стойност, изработени по проекти.
Децата имаха възможност да слушат песента за Тутракан, в изпълнение на Христо Кидиков и да направят виртуална разходка из родния град, реагирайки бурно на познати и посещавани вече в него паметни места.
Гледаха с интерес документалния филм за Тутраканската епопея, внимателно слушаха разказа на госпожа Маринова за нейния дядо и загиналите воини в преломната за Тутракан и България битка. Разгледаха всички  книги, рекламни материали и юбилейни вестници за Тутракан, притежание на училищната библиотека, издадени от работещите специалисти в музея, читалищните работници, както и юбилейно издание за историята на СОУ „Христо Ботев” и алманах от произведения на учители и ученици от нашето училище.
Петокласниците Ния, Никол, Емилиян и Михаил от класа на Анна Георгиева, бивши възпитаници на госпожа Маринова,  показаха на малките ученици, че умеят да четат и да се справят бързо и лесно с непознат текст. Те прочетоха изразително и гладко откъси от произведения на наши изявени  литературни дейци. Учениците слушаха с интерес как Бленика се е вълнувала да пише точици, когато е била ученичка в първи клас. „Такива малки точици, а колко мъчно се пишели...Наистина, нищо, че началото е трудно, после ще стане лесно и аз ще стана най-добрата ученичка” – споделя поетесата в книгата „Край белия Дунав”. Научиха нова легенда за родния град, написана  от Димитрина Рашева. Насладиха се на прекрасните стихове за Тутракан  в книгата „По пътеката на залеза”от Ценка Бойчева. Запознаха се със стихотворения, посветени на нашия град, написани от  бивши ученици на училището.  Насочихме вниманието на първокласниците и към произведенията на Добри Немиров, Румяна Къпинчева, Стоянка Павлова.
Не пропуснахме да поговорим и за защитената местност „Калимок – Бръшлен”в землището на Тутракан. Разгледахме материалите, издадени по проекти  за красотата и уникалността на тази местност. Учениците от І б клас  с желание оцветиха картинки с обитатели на „Калимок – Бръшлен”, с които ще  оформят кът в библиотеката на училището.
Удовлетворението от проведения урок беше взаимно - за малки и за големи. Разделихме се с пожелания за нови срещи.


Анка Козарева

 

„Чети с мен” и в училищната библиотека

Националната кампания "Чети с мен", която се проведе под патронажа на президента Росен Плевнелиев, с подкрепата на Министерство на културата и  със съдействието на Министерството на образованието и науката, е прекрасна инициатива, насочена към насърчаване на четенето и грамотността.
По този повод, съвместно с Румяна Статева – класен ръководител на ІІІ б клас, организирахме празник на книгата в училищната библиотека и се обединихме с малките третокласници около каузата на „четящите хора”.  По повод отминалия, с организирана от Общината богата културна програма, Ден на Тутракан, четохме откъси от книгите „Тутракан”, „От Пожарево, Тутраканско до Априлово, Поповско” и „Четата на Таньо войвода”- написани   от Борис Илиев; „Тутракан” и „Риболовът у българите” от Рачо Змеев; „Старият Тутракан” и „Тутраканската епопея” от Петър Бойчев; сборници с изследвания за участието на тутраканци във войните; приносът на града в националната и европейската култура; Тутраканската епопея, войната на Северния фронт и освобождението на Добруджа 1916 -1918година; юбилейни вестници, издадени от  Исторически музей – Тутракан.  Да не забравяме и книгите „История на Тутракан” – І и ІІ том от Петър Тодоров и колектив, както и „Документи за историята на Тутракан” за  различни периоди от развитието на нашия град. Не пропуснахме да разлистим книгите на Енчо Йорданов – „Просветното дело в Тутраканско” и „Развитие на здравното дело в Тутракан” от доктор Камен Палатов и Екатерина Николова. Не е възможно да изброим всички издания, които родолюбиви българи са създали, за да увековечат древния и съвременен крайдунавски град и неговите бележити личности. На учениците бе предоставена възможността  да се запознаят с произведения на Бленика, Добри Немиров и други наши литературни творци. Голяма част от тях прочетоха на глас на своите съученици  откъси от гореспоменатите книги, които представят интересни исторически факти. Настроението се повишаваше, желанието за изразително четене  на непознат текст с разбиране - също. Момичетата и момчетата не само четоха. Те споделиха знания за родния град и неговите традиции. Доказаха, че са  любознателни, знаещи и можещи.
Книгите, издадени за Тутракан, четоха в училищната библиотека и учениците  от ПИГ при V б клас,  с възпитател Румяна Стоянова. Отново вълнения и  впечатления от прочетеното. Госпожа Стоянова сподели спомени на нейните деди от времето, когато българите от едно тутраканско село са живеели вече в „Нова България”, а от другата страна - отвъд пост с румънски войници, са живеели техните роднини  - в съседното село, но... в „Стара България”...
Приятно е да опознаваш своя роден край и с помощта на книгите. Да се надяваме, че книжната култура няма да изчезне, а ще процъфтява в днешното компютъризирано време. Да повярваме, че младите хора ще се активизират да четат повече и  че „четящите хора” в България няма да са малко на брой...

                                                                                                                    
Анка Козарева

 

 

Снимки от дипломирането на 4 клас - 2014

Архив 2012-2013 година